Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var

Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var
Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var

NASA’nın Cassini uydusu Satürn gezegenin çevresinde dönerken yeni keşiflerde bulunuyor. Cassini ekibi tarafından 2 Mart’ta açıklanan en son keşfe göre, Satürn’ün aylarından biri olan Dione’nin atmosferinde oksijen bulunuyor Fakat bu oksijenin yoğunluğu, Dünya’da deniz seviyesindeki oksijen yoğunluğunun 5 trilyonda biri düzeyinde.

Bir metreküp hacimde yaklaşık 90.000 oksijen iyonunun bulunduğu bu yoğunluğa, Dünya yüzeyinin 480 km yüksekliğinde rastlanıyor. Bu irtifada Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve bazı alçak yörüngeli uydular uçmakta.

Cassini ekibinden Robert Tokar Satürn’ün halkalarından ve Rhea adlı ayından sonra Dione’de de oksijen bulunduğunu söyledi ve Satürn sisteminde oksijen bulunmasının, oksijenin yaşam dışı kaynaklardan gelebileceğini inancını kuvvetlendirdiğini ekledi.

Dione Satürn’ün küçük uydularından birisi. Çapı 1123 km. Satürn çevresinde 377.400 km yükseklikte 2,7 günde bir tur atmakta. Bu mesafe Dünya-Ay mesafesi kadar, ancak Satürn’ün kütlesinin büyüklüğünden dolayı tur zamanı bizim Ayımıza göre çok kısa.

Oksijenin nereden kaynaklandığı hakkında şimdilik 2 görüş var. Güneşten gelen foton veya yüksek enerjili parçacıklar yüzeydeki buzları bombardıman ederek ortaya oksijen çıkmasına neden olabilir. Diğer bir görüşe göre Dione’deki jeofiziksel süreçler oksijen üretebilir.

Güneş sistemimizde atmosferi olan diğer gök cisimleri arasında Dünya, Venüs, Mars ve Satürn’ün ayı Titan sayılabilir. Ayrıca Satürn’ün ayları Rhea ve Dione’nin de çok ince birer atmosfere sahip olduğu görüldü.


Dione’deki atmosferin varlığına daha önce Hubble gözlemlerinde de rastlanmıştı. Ancak emin olunması için, Cassini uydusunun Dione’nin geçen Nisan ayında 503 km yakınından geçerken yaptığı gözlem gerekti. Aslında bu kadar küçük bir gök cisminin atmosferi olması beklenmez. Ancak astronomik keşifler hep şaşırtıcı olur. Astronomlar şimdi Dione verilerini daha ayrıntılı incelemekteler.

Dione 1684 yılında astronom Giovanni Cassini tarafından keşfedilmişti. Bir eski Yunan tanrısı olan Dione, mitolojiye göre, tanrıça Afrodit’in annesidir.

Adını kaşif astronomdan alan Cassini uydusu NASA tarafından 1997 yılında fırlatılmıştı. 2004 yılında Satürn’e varan uydu on tarihten bu yana Satürn çevresinde dönmekte. Gözlemlerini 2017 yılına kadar sürdürecek.

Kaynakça:

http://www.agu.org/pubs/crossref/2012/2011GL050452.shtml

http://www.space.com/14775-saturn-moon-dione-oxygen-atmosphere.html




Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde


0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.