Ay'daki Çin robotuna ne oldu?

Ay'daki Çin robotuna ne oldu?



Ve beklenen oldu.

Çin'in aya gönderdiği keşif robotu Jade Rabbit (Yeşim Tavşan) ile bağlantı beklenmedik şekilde kesildi.

Jade Rabbit Aralık ayında Ay'a inmiş ve Çin'in uzay programı kapsamında Ay'ı keşfe başlamıştı. Çin, Ay'a önce bir rover, ardından da bir uzay adamı göndermeyi planlıyordu. Son aşama olaraksa Çin'in Ay'de bir koloni kurmak ve Ay'da madencilik yapma planı vardı.

Ancak Ay'ın 14 gün süren gece dönemine giren Jade Rabbit, bir gece önce mekanik bir problem alarmı vermişti. Bu alarmın ardından başlayan tamir çalışmaları bitmeden Ay'da gece başladı. Gece boyunca güneş ışınlarını alamayacak olan Jade Rabbi'tin elektrik sistemlerini kapaması gerekiyor. Jade Rabbit'in önceki 14 günlük gece döneminden sağ çıkmış olmasına rağmen bu kez hayatta kalmayı başaramayacağı düşünülüyor. Çin, meydana gelen mekanik sorun hakkında da bilgi vermiyor ancak sorunun dünyaya tanıtıldığı basın açıklamasında "anormallik" ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Bakalım bu anormal mekanik problemin arkasından minik uzaylılar mı yoksa doğal bir sorun mu çıkacak?


Zira Jade Rabbit isimli robotun dünyaya gönderdiği görüntüler arasında Ay yüzeyinde uzaylılar tarafından çok önceleri inşa edilmiş yapılar, üsler, hangarlar net olarak görülmüş ve NASA'nın yaklaşık kırk yıl önce çektiği fotoğrafları bu güne kadar tartışan ve Ay'da doğal olmayan yapılar olduğunu iddia eden araştırmacıları haklı çıkartmıştı. Bu bilgilere vakıf olanlar, Çin robotunun daha fazla görüntü gönderemeyeceğini ve bir şekilde(!) devre dışı bırakılarak, dünyanın bu konuya ilgisinin düşürüleceğini bekliyorlardı. Benzer şekilde, NASA'nın yaklaşık 40 yıl boyunca hiçbir şey yapmayıp bu günlerde Ay'a robot göndermesi de dikkat çekmiş ve LADEE isimli o robotla da iletişim kopmuştu(!)


Önemli bir ayrıntı da şu ki, Google MOON programı ile dikkatli incelemeler yapanlar, Ay'ın arka yüzünde doğal olmayan cisimleri, yapıları görebildiler. 

Resim Google MOON/Ay ile görülebilen, Ay'ın arka yüzündeki doğal olmayan cisim.
Resim Google MOON/Ay ile görülebilen, Ay'ın arka yüzündeki doğal olmayan cisim. 



Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde


0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.