Işık hızı aşıldı. İzafiyet teorisi çöktü. Fizik bilimi sil baştan yeniden yazılmalı.
Avrupa Parçacık Araştırma Merkezi CERN'de bir süredir deneylerini sürdüren fizikçiler, atomdan küçük partiküllerin ışık hızını aştığını açıkladı. Partiküllerin ışık hızını aşabilmesi, temel fizik yasalarına tamamen ters bir olgu.
Deneylerin sonucu bağımsız bilim odaklarınca da doğrulanırsa, ünlü "İzafiyet Teorisi" geçerliliğini kaybedecek ve fizik biliminin yeni baştan yazılması gerekecek. Çünkü mevcut fizik bilimi ve bunun üzerine bina edilen bütün kurallar, dahi fizikçi Albert Einstein'ın "Hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği" tezini temel alan "İzafiyet Teorisi"ne göre belirlenmiş bulunuyor.
Üç yıldır ışığın hızıyla ilgili deneylerini sürdüren bilim adamları, İtalya'da Alplerin uzantısı olan Apenin Dağları'nın altında bir laboratuardan 700 kilometre ötedeki diğer laboratuara fırlatılan nötrinoların hedefe saniyenin milyarda biri kadar önce vardığını hesapladılar.
Ulaştıkları sonucu teyit etmek için ölçümlerini tam 15 bin defa tekrarlayan bilim adamları, ortaya çıkan sonucun kendilerini çok şaşırttığını, yanılmadıklarının ispatlanması için ABD ve Japonya'daki bilim merkezlerinde bağımsız ölçümlerin yapılması gerektiğini belirttiler. Bilim adamlarına göre, teyit amaçlı başka deneyler yapılmadan, kendi ulaştıkları bulgulara temkinli yaklaştıklarını da kaydettiler.
Kanıtlanırsa teorinin bazı bölümleri çürüyecek
Atomdan küçük partiküllerin ışık hızını geçebildikleri bilimsel olarak kanıtlanırsa, bu, Albert Einstein'in ünlü "İzafiyet Teorisi"nin bazı kısımlarının çürütülmesi anlamına gelecek; böylece evrendeki fiziksel düzenin nasıl işlediğine dair ortaya konmuş olan yasalar altüst olabilecek. Hatta tüm modern fizik teorileri bile yeniden ele alınmak durumunda kalacak.
CERN'deki araştırmayı yürüten ekibin başında yer alan Dr. Antonio Ereditato, konuyla ilgili şunları söyledi: "Sistematik hata dediğimiz durumun oluşması halinde, istenildiği kadar ölçüm yapılsın, yine aynı hata, yani hız sınırının aşıldığı gibi bir izlenim elde edilmesi riski bulunuyor. Bu nedenle, ölçümlerimizi kamuoyuna ilan ettik. Ancak şimdilik hiçbir şey iddia etmiyoruz. Hayalimiz, bir başka bağımsız deneyde de bu sonuçların alınması ve bizim ulaştığımız verilerin teyit edilmesi."
Öte yandan, CERN'de gerçekleştirilen deneye benzer bir başka çalışma, bundan yaklaşık iki yıl önce Princeton Üniversitesi'nde yapılmıştı. Laboratuar şartlarında ışık hızının, bilinen sınır olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığı belirlenmiş, ışığın zamanda ileri doğru atladığı tespit edilmişti. Princeton Üniversitesi NEC Enstitüsü'nün uzmanlarından Dr. Lijun Wang, laboratuar deneyinin, bir ışık demetinin, içinde özel olarak hazırlanmış sezyum gazı bulunan test ortamına gönderilmesiyle yapıldığını söylemişti. Test sonuçlarını inceleyen Berkeley Üniversitesi fizik profesörü Raymond Chiao da deney verilerinin "inanılmaz bir duruma işaret ettiğini" belirtmişti.
İzafiyet Teorisi nedir?
Albert Einstein tarafından ortaya konan "İzafiyet Teorisi", evrende hiçbir şeyin kesin ve mutlak olmadığı, zamana ve mekâna göre değiştiği temeline dayanır. Örneğin, bir gök cisminin dolanım süresi, dünyadaki bir gözlemciye göre hesaplanmıştır. Aynı gökcisminin dolanım süresi, başka bir gezegendeki gözlemci için daha uzun ya da daha kısa olabilir.
Einstein'ın vardığı sonuca göre, ışık hızı ile seyahat edilirse uzunlukların kısalması, zamanın yavaşlaması, kütlenin değişip bir enerji demeti (ışık) haline dönüşmesi mümkündür. Işık hızından daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Işık hızıyla seyahat eden bir kişi (uzay mekiğinin içindeki bir astronot) için zaman yavaş geçer. Dışarıdaki insan içinse zaman normal akar. "İzafiyet Teorisi", bu yönüyle zamanda yolculuğun mümkün olduğunu tartışılır hale getirmiştir.
(USASABAH, 23 Eylül 2011)
Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde
0 yorum:
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.