Dinozorlar hakkındaki fikirler değişti: Dinozorların hepsi tüylü ve telekliydi.
Rusya’nın Zabaykalye bölgesinde yapılan buluntular, dinozorların üstüne fikirlerin değişmesine yol açtı.
Orada, Jura devrinde yaşamış sürüngenlerin taşlaşmış kalıntıları bulundu. Bilimciler, tüm dinozorların şu veya bu derecede telekli ve tüylü olduğu sonucuna vardı.
Dinozorun taşlaşmış kalıntıları, önceleri sayıldığı gibi 90 milyon yıl önce değil, 240 milyon yıl önce bu canlıların proto telekleri olduğunu tahmin etmek imkanını verdi. Buna göre, bu canlılar sürüngenlere benzemekten çok kuşlara benziyordu.
Zabaykalye bölgesinde kalıntıları bulunan dinozor türüne kulindadromeus adı konuldu. Bilimcilere göre, otçul olan iki ayaklı bu dinozorun uzunluğu 1,5 metre. Kısmen korunmuş 6 kafatası parçası ve iskeletinin bazı parçaları bulundu. Kulindadromeus’un başı küçük, kuyruğu uzun.Gövdesinin değişik kesimlerindeki deri kaplamasının 6 türü olduğu belli edildi. Omuz kesiminde tavuğun tüylerine benzer tüyleri var.
Bilimciler Zabaykalye bölgesinde yapılan buluntunun dinozorlara dair fikirlerin tümüyle değişimine yolaçacağından emindir. Önceden tüylü dinozorlara dair bilgiler yalnızca Çin’den alınıyordu. Tüylerin yırtıcı dinozorların bir özelliği olduğu sayılıyordu. Şimdi otçul dinozorların da telekleri olduğu öğrenildi. Gerçi bilimciler tüm dinozorların tüylü ve telekli olduğunu iddia edecek değil. Büyüyünce hepsinin tüyleri ve telekleri korunmuyordu. Bazılarının ömrünün erken döneminde telekleri vardı. Sonradan yerini pullar alıyordu.
Olga Vanşina’nın sözlerine göre, dinozorlar ne kuşlar ne de protokuşlardır. Dişleri ve telekleri olan ve teleklerden yararlanmakla hareket eden bir canlıdır.
0 yorum:
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.