Işık hızının 300 katına çıkıldı.


Işık hızı 300 misli aşıldı

ABD'li bir bilim adamı şimdiye kadar saniyede 300 bin km hızla yol aldığı bilinen ışığın laboratuvar ortamında 300 kat daha büyük bir hıza ulaşmasını sağladı 

Dış Haberler Servisi 



       Albert Einstein'in izafiyet teorisine temel teşkil eden ve evrende hiçbir şeyin saniyede 300 bin km'lik ışık hızını geçemeyeceği şeklindeki varsayım çürütüldü.


       ABD'nin Princeton NEC Enstitüsü bilim adamlarından Dr. Lijun Wang, fizik kurallarını altüst eden bir deneyde, laboratuvar koşullarında ışık hızının, bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıkladı. 


       Dr. Wang, laboratuvar deneyinin, bir ışık demetinin, içinde özel olarak hazırlanmış sezyum gazı bulunan test ortamına gönderilmesiyle yapıldığını söyledi. Wang'ın verdiği bilgiye göre, aşırı hassas zaman ölçme cihazlarının kullanıldığı deneyde, ışık demeti, daha sezyum gazlı test ortamına girmeden ortamdan çıktı. Işık demetinin test ortamından çıkıp yoluna 20 metre daha devam ettikten sonra, ortama daha o anda girdiği belirlendi. Wang, bir başka deyişle, ışık demetinin, daha test ortamına girmeden dışarıya çıktığını belirtti. 


Uzay - zaman ayrımı yok 


       Test sonuçlarını inceleyen Berkeley Üniversitesi fizik profesörü Raymond Chiao, deney verilerinin "inanılmaz bir duruma işaret ettiğini" söyledi. Wang'ın deneyinin fiziksel dünyanın şimdiye kadar doğru kabul edilen kurallara göre davranmadığını kanıtladığını ifade eden Chiao, modern bilimin, atomdan küçük parçacıkların aynı anda iki ayrı yerde birden bulunduğunu keşfetmeye başladığını bildirdi. Chiao, böylelikle uzay - zaman ayrımının ortadan kalktığını vurguladı. 


       Bilinen fizik kurallarına göre her türlü veri, en fazla, saniyede 300 bin kilometre olarak kabul edilen ışık hızıyla iletilebiliyor ve zaman da, bu ışık hızıyla göreceli olarak hesaplanıyor. 

       Wang'ın deneyinin geçerli kabul edilmesi halinde, Albert Einstein'ın ünlü izafiyet teorisi çökerken fiziğin temel kanunlarından olan ve "nedensiz sonuç olmaz" veya "bir olgu ya da sürecin sonu başından sonra gelir" şeklinde özetlenebilecek "etki-tepki yasası"nın geçersiz kalacağına dikkat çekiliyor. 

       Bu durumda, bir olgunun başlamadan önce bitmesinin mümkün olabileceği, yani bir olgunun sonunun, başından önce meydana gelebileceği ve bilinen zaman kavramının ''çökeceğine'' işaret ediliyor. Lijun Wang'ın araştırmasının ayrıntılarının, ünlü bilim dergisi Nature'ın yeni yayınlanacak sayısında yer alacağı belirtildi. 


Avrupa'daki deneyler 


       Bu arada, İtalya'da Ulusal Araştırma Konseyi'nden bir grup fizikçinin mikrodalgalar üzerinde yaptığı araştırmalar da ışık hızının aşılabileceğini gösterdi. İtalyanlar ışık hızını yüzde 25 oranında geçtiler. Almanya'nın Köln Üniversitesi uzmanlarından Dr. Guenter Nimtz de yaptığı deneylerde benzer sonuçlara ulaştı. 


Işık hızı aşılınca neler olacak 


       * Evrenin yapısı hakkındaki tüm bilgiler değişecek, yeni bir model geliştirilecek. 

       * Zamanda yolculuk mümkün olabilecek. 
       * İnsan ömrü binyıllarla ifade edilebilecek, ölümsüzlüğe adım atılacak. 
       * Öteki yıldızlar veya galaksilere gidilebilecek. 

(Milliyet, 5 Haziran 2000)





Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde



0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.