Rusların Venüs'e gönderdiği uzay araçları: Vega Projesi

Ay, Ay'da üs, Halley kuyruklu yıldızı, Mars, Proton füzeleri, Proton K, Rusya, Sovyet uzay araştırmaları, Space Explorer, SSCB, Vega 1, Vega 2, Vega projesi, Venüs, Venüs'te hayat var mı,



1985 Haziranında Sovyetler Birliğinden uzaya gönderilen gezegenler arası “Vega-l” aracı Venüs'e yaklaştı. Bundan ayrılıp ta Venüsün yüzeyine inmiş modül bu gezegenin manzaralarını görüntüleyen resimleri dünyaya iletti.

1960'ların başlarında Sovyetler Birliği'nde Güneş sisteminin ikinci gezegeni Venüs’ü inceleme programının uygulanmasına başlandı. 1961-1985 yılları arasındaki zamanda “Venüs” dizisinden 16 araç uzaya gönderildi. Bu yoldaki çalışmaların ilk aşamasında işler zor gidiyordu. Bazı uzay araçları fırlatılınca düşüyordu, bazıları gezegenimizin çevresindeki yörüngede kalıyordu. Ama tecrübeler arttıkça Venüs üstüne giderek daha çok bilgi ediniyordu. Venüs’e iniş yapmış modüllerden bu bilgiler alınıyordu.

Ancak “Vega” projesi özellikle büyük bir önem taşıyan bir projeydi. Adı “Venüs” ve “Halley” sözlerinden ileri geliyor. “Vega-l” ve “Vega-2” araçları Venüs’ün yanından geçerek iniş modüllerini Venüs’e göndermeli ve Halley kuyruklu yıldızına ulaşmak için yoluna devam etmeliydi.



15 Aralık l984'te Baykonur uzay üssünden fırlatılmış 4 kademeli “Proton-K” roketi otomatik “Vega-l” aracını Venüs’e ulaşım yörüngesine çıkardı. Sovyet yapısı gezegenlerarası uzay aracının fırlatılması ilk kez televizyonda gösterildi. Bir de fırlatılacağına dair bilgiler önceden verildi. “Vega-l” aracının fırlatılmasından bir hafta sonra “Vega-2” aracı da uzaya gönderildi. Her iki aracın da uçuşu sorunsuz geçti. Uçuşu seyrinde bilimsel araştırmalar yapılıyordu, ayrıca gezegenler arası manyetik alanlar, Güneş ve uzay ışınları, uzaydaki röntgen ışınımı inceleniyordu. Gezegenimizle Venüs arasındaki yolculuk l78 gün sürdü..

“Vega” aracının iniş modülünün özel bir yapısı olduğu için Venüs’ün atmosferine girince balonlu sonda ve iniş modülüne ayrıldı. İniş modülü 20 dakika sonra, önceki tüm modüller gibi Yer atmosferinkinden 90 misli büyük olan Venüs atmosferinin basıncıyla ezildi. Helyumla doldurulmuş balonlu sonda da 46 saat içinde hemen hemen 12 bin kilometre geçerek değerli bilgileri dünyaya gönderiyordu... “Vega-l ve Vega-2” araçları da Halley kuyruklu yıldızının resimlerini Uzay uçuşları yönetim Merkezine iletiyordu.

“Vega” projesi uzay araştırmalarına değerli bir katkı oldu. Başka gezegenlere gitmek niyetlerinden vazgeçmemiş insanlar uzaya robot araçları göndermekten pilotlu uçuşlara geçmeye hazır. Rusların Mars’a uçuş simülasyonu olan Mars-500 projesinin uygulanması geçenlerde tamamlandı. 6 kişilik bir ekip uzay aracının bir kopyası olan araçta 500 gün geçirdi. Mars’a insanlı uzay uçuşunun 2050 yılından önce gerçekleştirilmesi planlanıyor. O zamana doğru insanın Ay'ı yaşanır bir hale getirileceği umuluyor. 2020 yıllarının ortalarına doğru gezegenimizin uydusunda ilk Rus üssünün kurulması planlanıyor.


Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.