Marmaray'ın her şeyi sorunlu, vurgunun ve israfın haddi hesabı yok: 450 milyon Euroluk trenler çürüyor.

Arif Ahmet Denizolgun, Demiryolu projeleri, Marmaray, Mehmet Fahri Sertkaya, Yüksek Hızlı Tren (YHT), Üçüncü havalimanı,


Marmaray için alınan ve her biri tahmini 12 milyon euroya mal olan 38 trenin çürümeye terk edildiği ortaya çıktı.


Marmaray'ın tuşuna aslında 1998 yılında, Arif Ahmet Denizolgun'un Ulaştırma Bakanı olduğu zamanda basıldı. Japonya'dan inanılmaz düşük faizli kredi bile bulundu. Kendisi de mimar olan ve konunun uzmanı olan Denizolgun'un kontrolünde çok gerçekçi, çok sağlıklı ve mümkün olduğunca ekonomik olan olarak hazırlanan proje her şeyi ile uygulanma aşamasına kadar geldi ama daha ileri gidilmesine izin verilmedi. Eski Bakan Denizolgun, 1998 yılında Aksiyon Dergisi ile yaptığı bir mülakatta "Lobi izin vermeyecek ama bizden sonraki hükümetler de bu projeyi gerçekleştirmek zorunda kalacaklar" dedi. 

Yıllar geçti, bu proje gerçekleştirildi. Ne Denizolgun'un ne de projede emeği olan onlarca insanın isimleri bile anılmadı. AKP tarafından tamamen sahiplenilen bu proje, memlekete hizmet olsun diye değil, iç siyaset malzemesi olsun diye, seçim yatırımı olsun diye, bazı siyasi liderlerin övünç mevzusu olsun diye, vurgun vurmanın bir aracı olsun diye gerçekleştirildi.

Aslında tam anlamı ile gerçekleştirildiği de söylenemez. On Marmaray yapılacak para harcandı ama sağlıklı işleyen bir tek Marmaray bile yapılamadı, tamamlanamadı. An itibari ile, Marmaray'ın yapımını üstlenen firma, diğer aşamalar tamamlanmadığı halde, işten elini çekmiş durumda. Aldığı paranın, hakkı olandan çok az olduğunu iddia ediyor. Ve inanılmaz bir rahatlık içerisinde hareket ediyor. Sanki elinde, T.C. devletini temsil eden yetkilileri sus pus edecek bir şeyler varmış gibi...

Bu projede yıllarca çalışan mühendisler bile, projenin en baştan türlü kusurlarla ve eksiklerle uygulanmaya çalışıldığını, açıldığı tarih itibari ile açılıp kullanılmaya müsait olmadığını söylediler ama yandaş basının şova dönüştürdüğü haberlerinin arasında bunlar doğru düzgün yer bulamadı. Sürekli takipçilerimiz, diğer yayınlarımızdan da hatırlayacaklar, sadece Marmaray değil, Yüksek Hızlı Tren projesi de, çok övünülen otoban yollar projeleri de, asrın projesi olarak şova dönüştürülen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi de hatta üçüncü havalimanı projesi de sekteye uğradı. Her birinin ayrı ayrı ve tamamlanmaya mani olan sıkıntıları var. Daha derinden bakılınca da her birinin ayrı ayrı vurgun, yolsuzluk, usulsüzlük, kendi adamını kayırma, partisine gelir sağlama, şova dönüştürme ve milli serveti heba etme gibi sıkıntıları var. Bütün bunları, yayınlarımızı bir bütün olarak incelediğinizde görebilirsiniz. İyi ki diyoruz, şu Kanalİstanbul adı verilen ve İstanbul'u adeta katledecek olan ve yüz milyarlarca dolar vurguna-yolsuzluğa araç olacak olan projeye başlanamadan, bu diğer projeler takıldı ve gerçekleri meydana çıktı-çıkıyor. (Mehmet Fahri Sertkaya - www.SpaceExplorer.TV)

***

Marmaray için alınan ve her biri tahmini 12 milyon euroya mal olan 38 trenin çürümeye terk edildiği ortaya çıktı. Servet değerindeki trenlerin dönüş yapabilecekleri altyapı olmadığı için atıl durumda bekletildiği belirlendi.
10 vagondan oluşan trenlerin ana istasyonlar olan Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme’de dönüş yapabilecekleri altyapı olmadığı için atıl durumda bekletildiği belirlendi.
2004 yılında yapımına başlanan Halkalı ve Gebze arasında uzanan 76 kilometrelik Marmaray projesinin sadece 13 kilometrelik kısmı kullanıma açıldı. Hizmete girdiği günden beri altyapı eksikliğiyle tartışmalara yol açan asrın projesiyle ilgili yeni bir skandal ortaya çıktı.
Bugün gazetesinden Cihan Acar'ın haberine göre; Güney Kore'den ithal edilen 440 vagon 2012 yılında Türkiye'ye getirildi. 5'li ve 10'lu vagonlar olmak üzere getirilen trenlerden 12 adet 5 vagonlu tren 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete girdi. Fakat geriye kalan 38 adet 10'lu vagon henüz uygun bir tren ray sistemi olmadığı için 3 yıldır kullanılamadı.

BOYLARI UZUN GELDİ

Boyları 244 metre olan 10'lu vagonlar Marmaray hat üzerinde dönüş manevra alanı olmadığı için şu anda Haydarpaşa Garı’nda atıl bir şekilde bekletiliyor. Tanesi 12 milyon euro olduğu tahmin edilen bu 10'lu vagonların 3 yıldır çürümeye terk edildiğine dikkat çeken Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Sekreteri Hasan Bektaş şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: "İçinde çok hassas elektronik cihazlar olan bu trenler 3 yıldır burada. Kar, yağmur yağıyor ve zarar görüyor sonuç olarak. Projede belirlendiği gibi trenler çalışmıyor.


SİSTEMLER KONTOL EDİLMEDİ
Bu onlu setler dediğimiz trenler şu anda Ayrılıkçeşme Kazlıçeşme arasında kullanılabilecek durumda değil. Boyları uzun olduğu için Ayrılıkçeşme’ye gittiğinde oradan geri dönüş için manevra yapacak alan yok. Aynı durum Kazlıçeşme için de geçerli. Bunlar burada bekletiliyorlar. Bundan da önemlisi tren içi ekipmanları tam olarak bitmedi. Bir buçuk aydan beri bu trenler için geceleri deneme sürüşleri yapılmaya başlandı. Ama henüz olumlu sonuç alınamadı" 
Marmaray'ın kullanılamayan trenlerinin Güney Kore'den geldiğinden beri hiç bir teste tabi tutulmadığına dikkat çeken Bektaş, tren işletmeciliği yapmayan bir kurumun bu trenleri satın aldığını belirtti.

BİRÇOK EKSİKLİK VAR
Bu sebeple trenlerin kontrolü yapılsa dahi sisteme tam uyum sağlayamayacağını belirten Bektaş şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu trenlerin hepsi sistemden geçse bile bazı sistemler yine bu trenlere uymayacak. Bu trenlerin üzerindeki sistemlerin burada takılması gerekiyor. Daha önce de Güney Kore'de denenmediği için önce Türkiye'de deneniyor. Hala birçok eksiklik var.”
KADERİNE TERK EDİLDİLER
Marmaray'da kullanılmak üzere getirilen trenlerin üç yıl önce Türkiye'ye getirildiği bilgisini veren Bektaş, "Kullanılmayan 10'lu vagonlar yaklaşık iki yıl Edirne ve İzmit'te bekletildi. Daha sonra ise bir kısmı Haydarpaşa garına getirilerek bekletilmeye alındı. Şuanda Marmaray hattında 12 adet 5'li vagon kullanıma alındı. Fakat geriye kalanları bu şekilde bekletiliyor. Milli servet olan bu trenler bu şekilde beklediği yerde çürüyor. Trenlerin içindeki bulunan değerli sinyalizasyon ve sistem ekipmanları zamanla zarar görüyor. Düşünün bir sıfır araba evinizin önünde durdukça çürüyor” şeklinde konuştu.

PAMUKOVA KAZASINDAN ÖNCE ÇOK UYARDIK

2004 yılında yaşanan Pamukova faciasını hatırlatan Bektaş şunları anlattı: "O zaman da biz defalarca böyle bir projenin olmaması gerektiğini söyledik. Daha sonra 41 vatandaşımızın canına mal oldu. Birilerine siyasi şov yapacağım diye bu ülkenin kaynakları bu ülkenin insanları böyle heba edilmemesi lazım."

ÜLKEYE EN BÜYÜK İHANETTİR

Henüz bitmemiş bir projenin kullanıma açılmasının hata olduğunu söyleyen 35 yıllık makinist Bektaş, "Türkiye şartlarına uymayan bir tren sistemi gidip Güney Kore'den alındı. Bu bana göre bu ülke için yapılmış en büyük ihanettir. Trenimiz var ama onu yürütecek yolumuz yok. Burada parça parça iş yapılıyor. Marmaray şu anda açıldı çalışıyor ama her gün test yapılıyor. Daha bitmemiş bir sürü sistem eksikliği var. Bir iki yıl daha beklenseydi tam bittikten sonra açılsaydı çok daha iyi olurdu" dedi.


Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.