Güneş Sistemi dışındaki dev gezegende su bulundu
Bilim adamları yeni geliştirdikleri bir teknik sayesinde güneş sistemi dışındaki bir dış gezegenin atmosferinde su buldular. Penn State Üniversitesi ve birkaç enstitü birlikte çalışarak bizden 51 ışık yılı uzaklıktaki tau Boötis yıldızının yörüngesinde tau Boötes b adı verilen Jüpiter kadar büyük bir gezegende su olduğunu tespit ettiler.
24 Şubat’ta 2014’de The Astrophysical Journal Letters’da yayınlanan bilimsel makalede keşfin nasıl yapıldığı anlatıldı.
Amerikalı astronomlar, Güneş Sistemi dışındaki dev ‘tau Boötes b’ gezegeninde su bulunduğunu ortaya çıkardı. Kütlesi Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter kadar büyük olmasına karşın, çok daha yüksek bir yüzey sıcaklığına sahip olduğu bilinen gezegen, Dünya 'dan yaklaşık 51 ışık yılı ötede bulunan "tau Boötis" yıldızına bağlı bulunuyor. Güneş Sistemi'nde yer alan tüm gezegenlerin toplam kütlesinden 2 kat daha büyük bir gezegen olan Jüpiter'in ortalama yüzey sıcaklığıysa -145 santigrat derece olarak hesaplanıyor.
Gezegenlerin atmosferindeki kızıl ötesi radyasyonu ölçebilen yeni bir teknik yardımıyla yapılan keşif, Penn Eyalet Üniversitesi, California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ve diğer kurumların astronomlarından oluşan bilim ekibi tarafından yürütüldü. Caltech'ten Alexandra Lockwood ve Prof. Geoffrey Blake'in başkanlığında yapılan araştırma, Astrophysical Journal Letters adlı bilimsel derginin internet sayfasında yayımlandı.
Araştırmacılar, tau Boötes b'de su bulunmasının, Jüpiter kadar kütleli olmalarına karşın yüzey sıcaklıkları çok daha yüksek olan bu tip gezegenlerin nasıl oluştuğu ve geliştiğinin anlaşılmasına yardımcı olması açısından önem taşıdığını belirtti.
Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde
0 yorum:
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.