NASA, Mars'ta hayat olduğunu daha fazla gizleyemiyor: Metan gazı ve canlılar olduğunu 40 yıl sonra itiraf etti.

Ay'a bir daha neden gitmediler, Dünya dışı yaşam, Mars'lılar müslüman mı, Mars'ta yaşam var mı, Müslüman uzaylılar, NASA, NASA neden gizliyor, Uzayda hayat var mı?,




NASA, Mars başta olmak üzere on binlerce gezegende hayat olduğunu bu güne kadar gizledi. Daha fazla gizleyemeyeceğinin farkında ve son yıllarda yavaş yavaş dünya insanlığını, bu güne kadar gizlediği bu gerçekleri duymaya hazırlıyor. Rusya'nın, Japonya'nın, Hindistan'ın kendisinden önce bu gerçekleri açıklama riski de NASA'yı artık buna zorluyor. Çok yakında Birleşik Arap Emirlikleri bile Mars'a uzay aracı gönderecek. Hatta 2020 yılında sivil ve özel firmalar Mars One adı ile Mars'a insanlı uçuş deneyecek ve gidenler geri gelmeyip oraya yerleşecek. İşte bu yüzden NASA, yumuşak bir geçişle ve kurumsal olarak zarar görmeden, dünyayı yarım asırdır kandırdığı çok akledilemeden bir geçiş zemini hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde bu tarz haberlerin sayısında artış göreceğiz ve hızla ciddi itiraflar yapıldığını izleyeceğiz.  (mfs


***

Mars atmosferinde yaşam izi bulundu

NASA, Curiosity keşif aracının Mars'ın atmosferinde yaşam izine rastladığını açıkladı. Bulguların biyolojik faaliyetlere işaret edip etmediğini anlamak için yeni analizler gerekiyor.

Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında açıklamada bulunan Curiosity ekibi, keşif aracının Mars atmosferinde metan gazı izine rastladığını belirtti. Metan gazı, varlığı henüz kesinleştirilmeyen organik bileşiklerden geliyor olabilir.

Gale Krateri'ndeki Sharp Dağı'nın eteklerinde analiz ve gözlemlerini sürdüren Curiosity, Mars atmosferinde milyar başına bir (ppb) oranından daha düşük bir metan yoğunluğu tespit etmişti. Ancak Sharp Dağı'nda son iki ay içinde yapılan dört analizde, Curiosity dört kat daha fazla metan izine rastladı. Tespit edilen yüksek metan oranının kaynağının belirlenmesi için çok daha fazla analiz yapılması gerektiği ifade edildi.

Science dergisinde yayımlanan en son veriler hakkında açıklama yapan NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan Chris Webster, "Dünya'daki metan gazının büyük kısmı biyolojik faaliyetlerler ortaya çıkıyor. Aynısını Mars için de söyleyebilmeyi umuyoruz" dedi. Webster, 'tespit edilen yüksek miktardaki metan gazının jeolojik veya biyolojik faaliyetlerden kaynaklandığını bilmediklerini söyledi.

NASA bilim insanları, Curiosity'nin tespit ettiği metanın keşif aracının kuzeyindeki bölgeden geldiğini ve rüzgarlarla taşındığını düşünüyor.

Metanın kaynağını analizler gösterecek

Mars atmosferinde metan aramak için yapılan analizlerde, Curiosity'nin son bir yıl içinde soluduğu havanın karbondioksitten arındırılmış kısmı analiz edildi. Elde edilen milyarda bir oranı, Mars atmosferinde metanın yıllık miktarının 200 metrik ton civarında olduğunu gösterdi.

Dünya'daki metanın büyük kısmı havasız ortamlarda yaşayabilen bakterilerden meydana gelirken, sıcak suyun mineral zengini kayalardan akması gibi biyolojik olmayan faaliyetlerle de metan ortaya çıkabiliyor. Mars'ta ise metanın ağırlıklı olarak morötesi ışınlara maruz kalan mineral zengini meteor, kuyrukluyıldız ve yıldızlararası materyalden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ancak bu teori, Curiosity'nin son zamanlarda tespit ettiği ani metan artışını açıklamıyor. Çünkü Gale Krateri'nde böyle bir artışa sebep olacak meteor çarpması tespit edilmedi. 2009'dan bu yana var olan bir teori, metanın Mars'ın farklı bölgelerinde oluştuğu ve rüzgarlarla yayıldığı yönünde.

NASA, ilk olarak Kasım 2012'de açıklanan metan analizlerinde, Kızıl Gezegen'de metanın izine rastlanmadığını açıklamıştı. NASA, bir ay sonra yapılan açıklamada Mars toprağında organik bileşen izine rastlandığını ancak sonuçların kesinleşmesi için birçok analiz yapılması gerektiğini duyurmuştu. Mart 2013'te ise yaşamın temel bileşenleri olan kimyasal elementlerin izine rastlandığı açıklandı.

Yaşam izi sunabilecek olan metan gazının kaynağını tespit etmek için daha uzun analizler gerekecek.




Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.