NASA, astronotları Mars'a kadar taşıyabilecek kapsül yapıyor.

Amerikan uzay çalışmaları, Mars, NASA, Uzay kapsülleri,



Amerika, uzay mekiği programını 2011’de sona erdirdi. O zamandan bu yana Amerikalı astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’na Rus uzay araçlarında taşınıyor. Ancak bu arada Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), astronotları Mars’a kadar taşıyabilecek kapsüllerin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.

Alabama’daki NASA Uçuş Kontrol Merkezi’nin mühendisleri, uzay roketlerini daha da hızlandıracak takviye motor üzerinde çalışıyor. Ek motor, uzaya insan taşıyabilen roketler için geliştirilen en güçlü model.

SLS olarak bilinen Uzaya Fırlatma Sistemi, ana roket ve iki katı yakıt motorundan oluşuyor. Bu sistem, astronotları uzayın derinliklerine taşıyacak Orion adlı yeni kapsülde kullanılacak.”

Fırlatma esnasında motorlar o kadar fazla ses çıkarıyor ki mekiğe zarar verebiliyor.
NASA mühendisleri bu nedenle sesin etkisini azaltan su bazlı sistemler üzerinde çalışıyor.



Uzay mühendisi Douglas Counter, “Gerçeğe en yakın maketler üzerinde test yapmamız gerekiyor. Çünkü ancak bu şekilde tasarım hatalarını görebiliyor, yeni modelin çevreye olası etkisini anlayabiliyoruz,” diyor.


















Laboratuvarlardan birinde, mühendisler roketi kontrol edecek olan sistemin parçalarını biraraya getiriyorlar.

Curt Jackson,  “Bu, roketin beyni ve sinir sistemi. Alıcılar, veri tabanları da beyne giden sinir sistemi gibi," diyor.
Kongre henüz NASA’nın 2015 yılı bütçesini onaylamadı. Bu nedenle mühendisler tasarruf için daha önceki projelerden artan parçaları kullanıyor. Gary Benton motor test mühendisi: “Mekik programından elimizde kalan 16 adet motor var. Motorlar hem sağlam, hem kullanılabilir olduğu için bunları değerlendiriyoruz.”
Mississippi’deki roket test platformu, Apollo uzay aracı için kurulmuş. Ancak Proje Direktörü Richard Rauch, platformun farklı motorları test etmek için de uygun olduğunu söylüyor: “Elimizdeki tüm eski malzeme ve teçhizatı kullanıyoruz, ne gerekirse yaparak uygun hale getiriyoruz.”
Lousiana’daki bir diğer NASA merkezinde işçiler, roketi devasa boyutlardaki kaynak makineleriyle birleştirmeye başladılar bile.
NASA, Fırlatma Sistemi’nin, farklı amaçlara hizmet edebilecek şekilde tasarlandığını söylüyor. Testler 2016’da başlayacak. Roketin insansız ilk uzay görevine ise 2017’de çıkması bekleniyor.   





Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.