Astronotlar uzayda ilaç bağımlısı oldu

Astronotlar, ISS, Lancet Neurology, NASA, NASA astronotlarının itirafları, Space Explorer, Uluslar Arası Uzay İstasyonu,






Dünyanın en saygın tıp dergilerinden Lancet Neurology, uzayda görev yapan astronotların uyku düzeni hakkında ilgi çekici bir çalışma yayımladı. Araştırmayı yürüten bilim insanları uzay görevine çıkan astronotların büyük bir kısmının uyku ilaçlarına bağımlı hale geldiğini bildiriyor. 

2001 ile 2011 arasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) ve çeşitli uzay görevlerinde yer alan 85 astronot üzerinde yapılan incelemeler, birçok astronotun uyku düzensizliğinden mustarip olduğunu ortaya çıkardı. 

4'TE 3'Ü KULLANIYOR 


Bilim insanları astronotlara günde sekiz saat uyku tavsiye ederken, astronotların büyük bir kısmı görevdeyken 4 ila 6 saat arasında uyuyabiliyor. Makaleye göre "Astronotların büyük bir kısmı uykuya dalmak için Zolpidem ve Zleplon gibi uyku ilaçlarının yardımına başvuruyor." 

Araştırmada "ISS'deki astronotların 4'te 3'ü bu ilaçları kullandığını bildiriyor. İlaç kullandığını söyleyenlerin yüzde 78'i ise uzayda geçirdikleri gecelerin yüzde 52'sinde uyku ilacı aldığını söylüyor" ifadeleri yer aldı. 


ABD'nin Colorado eyaletindeki Harvard Tıp Fakültesi'nden Laure Berger, "Uyku bozukluğu astronotlar arasında oldukça yaygın. Üzücü kazalara yol açmaması için bu sorunun bir an önce ciddiyetle ele alınması gerekiyor" dedi. Berger uyku hapı alan astronotların, acil bir durum anında uyandırıldıklarında, görevlerine odaklanmakta zorluk çekebileceklerini dile getirdi. Uzmanlar bağımlılık yapan bu gibi ilaçların kullanımı konusunda Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yeni düzenlemeler getireceğini bildiriyor. 






Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde


0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.