NASA yayınladı Dünya şokta!



NASA'nın uzun zamandır Mars'tan fotoğraflar gönderen robotu Curiosity'nin Dünya'ya geçtiği son fotoğraflardan biri daha internette yayınlanınca büyük tartışmalara sebep oldu.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Ay'daki Çin robotuna ne oldu?

Ay'daki Çin robotuna ne oldu?



Ve beklenen oldu.

Çin'in aya gönderdiği keşif robotu Jade Rabbit (Yeşim Tavşan) ile bağlantı beklenmedik şekilde kesildi.

Jade Rabbit Aralık ayında Ay'a inmiş ve Çin'in uzay programı kapsamında Ay'ı keşfe başlamıştı. Çin, Ay'a önce bir rover, ardından da bir uzay adamı göndermeyi planlıyordu. Son aşama olaraksa Çin'in Ay'de bir koloni kurmak ve Ay'da madencilik yapma planı vardı.

Ancak Ay'ın 14 gün süren gece dönemine giren Jade Rabbit, bir gece önce mekanik bir problem alarmı vermişti. Bu alarmın ardından başlayan tamir çalışmaları bitmeden Ay'da gece başladı. Gece boyunca güneş ışınlarını alamayacak olan Jade Rabbi'tin elektrik sistemlerini kapaması gerekiyor. Jade Rabbit'in önceki 14 günlük gece döneminden sağ çıkmış olmasına rağmen bu kez hayatta kalmayı başaramayacağı düşünülüyor. Çin, meydana gelen mekanik sorun hakkında da bilgi vermiyor ancak sorunun dünyaya tanıtıldığı basın açıklamasında "anormallik" ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Bakalım bu anormal mekanik problemin arkasından minik uzaylılar mı yoksa doğal bir sorun mu çıkacak?

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Güneş sistemi dışında 715 yeni gezegen keşfedildi. Dördü yaşama müsait...

Güneş sistemi dışında 715 yeni gezegen keşfedildi. Dördü yaşama müsait...


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, güneş sistemi dışında yeni keşfedilen 715 gezegen olduğunu açıkladı.

Gezegen avcısı Kepler teleskobunun verilerini değerlendiren bilim adamları, galaksideki gezegenlerin sayısını ikiye katladı.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yeryüzünden 30 bin metre yukarıda bulunan uzaylılar | Bilim adamları ısrarlılar




Bilim insanları, uzayda yaşamın var olduğuna dair çok kesin bir kanıt bulduklarını iddia ediyorlar.

İngiltere'de, Sheffield Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yaptıkları bir çalışma sırasında gökyüzünde bazı "açıklanamayan" parçacıklar bulduklarını fark ettiler. Araştırmayı derinleştirdiklerinde bu "dünyaya ait olmayan" organik parçacıkların dünyanın 30 bin metre üzerindeki dış atmosferinde yoğun olarak varlıklarını tespit etmeleri ise çok farklı bir sonucun ortaya çıkmasına neden oldu.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var

Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var
Satürn’ün uydusu Dione'de oksijen var

NASA’nın Cassini uydusu Satürn gezegenin çevresinde dönerken yeni keşiflerde bulunuyor. Cassini ekibi tarafından 2 Mart’ta açıklanan en son keşfe göre, Satürn’ün aylarından biri olan Dione’nin atmosferinde oksijen bulunuyor Fakat bu oksijenin yoğunluğu, Dünya’da deniz seviyesindeki oksijen yoğunluğunun 5 trilyonda biri düzeyinde.

Bir metreküp hacimde yaklaşık 90.000 oksijen iyonunun bulunduğu bu yoğunluğa, Dünya yüzeyinin 480 km yüksekliğinde rastlanıyor. Bu irtifada Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve bazı alçak yörüngeli uydular uçmakta.

Cassini ekibinden Robert Tokar Satürn’ün halkalarından ve Rhea adlı ayından sonra Dione’de de oksijen bulunduğunu söyledi ve Satürn sisteminde oksijen bulunmasının, oksijenin yaşam dışı kaynaklardan gelebileceğini inancını kuvvetlendirdiğini ekledi.

Dione Satürn’ün küçük uydularından birisi. Çapı 1123 km. Satürn çevresinde 377.400 km yükseklikte 2,7 günde bir tur atmakta. Bu mesafe Dünya-Ay mesafesi kadar, ancak Satürn’ün kütlesinin büyüklüğünden dolayı tur zamanı bizim Ayımıza göre çok kısa.

Oksijenin nereden kaynaklandığı hakkında şimdilik 2 görüş var. Güneşten gelen foton veya yüksek enerjili parçacıklar yüzeydeki buzları bombardıman ederek ortaya oksijen çıkmasına neden olabilir. Diğer bir görüşe göre Dione’deki jeofiziksel süreçler oksijen üretebilir.

Güneş sistemimizde atmosferi olan diğer gök cisimleri arasında Dünya, Venüs, Mars ve Satürn’ün ayı Titan sayılabilir. Ayrıca Satürn’ün ayları Rhea ve Dione’nin de çok ince birer atmosfere sahip olduğu görüldü.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Satürn'ün uydusunda dev doğalgaz rezervi | Titanda'da yer altında yaşam olduğu düşünülüyor

Satürn'ün uydusunda dev doğalgaz rezervi | Titanda'da yer altında yaşam olduğu düşünülüyor


Satürn'ün uydusu Titan'da keşfedilen deniz ve göllerin doğalgazı oluşturan hidrokarbon bileşkesiyle dolu olduğu tespit edildi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) güneş sistemimizin 2'nci büyük gezegeni Satürn'ün yörüngesinde yaptığı gözlemler muhtiş bir keşfi daha ortaya çıkardı. 2008'de irili ufaklı onlarca göl ve denizin keşfedildiği Satürn'ün en büyük uydusu Titan üzerine yapılan daha detaylı araştırmalarda bir bulguya daha ulaşıldı. Titan'ın göl ve denizlerinde doğalgazı oluşturan bileşkelerden hidrokarbonun bulunduğu açıklandı.

DÜNYADAN 40 KAT FAZLA
Titan'ın kuzey kutbunda sıvılaşmış hidrokarbon rezervlerinin dünyanın doğalgaz rezervlerinden 40 kat daha fazla olduğu sanılıyor. NASA bilim insanları Titan'daki denizlerin en büyüğünün yüzölçümünün 100 bin kilometreden fazla ve derinliğinin 200 metreyi bulduğunu söylüyor.

YER ALTINDA YAŞAM MI VAR?

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sonunda uzayda hayat bulundu: Titan'da yaşam var.




Bilim insanları, Satürn gezegeninin en büyük uydusu olan Titan'da yaşam olabileceğine dair kanıt bulduklarını açıkladılar.


Bazı basit yaşam formlarının gezegenin atmosferini soluyup, yüzeyindeki maddelerle beslendiklerine dair izler bulundu.

Nasa'nın Cassini uydusunun gönderdiği verileri analiz eden bilim insanları, Titan'ın yüzeyinin dağlar, göller ve ırmaklarla dolu olduğunu, Güneş Sistemi'nde Dünya'ya en çok benzeyen gezegenin Titan olduğunu söylüyorlar.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

‘Europa Uzay boşluğuna su püskürtüyor’


‘Europa Uzay boşluğuna su püskürtüyor’ | Satürn'ün uydusunda okyanus da sıcak su da var


NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Jüpiter’in uydusu Europa’nın yüzeyinde, Uzay boşluğuna büyük miktarda su püskürtmesine sebep olan gayzerler bulunduğunu tespit etti. Jüpiter’in uyguladğı yerçekimi kuvvetiyle bir sünger gibi sıkışan ve su püskürten gayzerlerin çıkardığı su buharı, 200 km uzunluğa erişiyor.

Gök bilimciler, gaz devi Jüpiter’in uydusu Europa’da sıcak su kaynaklarının izine rastladı. Hubble teleskobu, uydunun yüzeyinde tespit ettiği ve Uzay boşluğuna 200 km uzunluğunda su püskürten iki gayzerin fotoğraflarını çekti. Püsküren su buharının uzunluğu, Everest'in yaklaşık 20 katına denk geliyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Lorenz Roth, “Heyecan verici bir keşif yaptık... Aldığımız sonuçlar beklediğimizden çok daha belirleyici” dedi.

Bilim insanları, Europa'nın jeofiziksel faaliyetlerinin, yaşam olasılığını güçlendirdiğini belirtti.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Europa Report 2013 Filmi - Jüpiter'in Europa isimli ve su bulunan uydusunda hayat var mı?

uzayda hayat var mı, evrende yalnız mıyız, satürn, Europa, Satürn'ün uyduları, satürn'de hayat var mı, Güneş sistemi, Güneş sistemi gezegenleri, su bulunan gezegenler, uzay filmleri,

Europa Report 2013
Film, dünya dışında hayatlar aramak için Jüpiter’in Europa uydusuna giden 6 astronotun başına gelenleri anlatıyor. Elbette teknik aksaklıklar ekibin yakasını bırakmıyor ve Dünya’yla bağlantıları kopuyor. Dahası, maalesef aradıklarını da buluyorlar: Europa’nın buzlarla kaplı zemininin altında “bir şeyler” olduğu ortaya çıkıyor.

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.